Oefentherapie bij Chronische Hyperventilatie

Ademhalen lijkt zo vanzelfsprekend, maar er zit een heel ingenieus systeem achter verscholen.

2/16/2024
Gezondheid

Oefentherapie bij Chronische hyperventilatie

Ademhalen lijkt zo vanzelfsprekend, maar er zit een heel ingenieus systeem achter verscholen. Hoe complexer een systeem is, hoe vaker het fout kan gaan. Eén van de voorbeelden van een probleem bij ademhaling is hyperventilatie. Bij acute hyperventilatie haal je te vaak en te diep adem waardoor de zuurstof en koolzuur verhouding verstoord raakt. Veel minder bekend is de chronische hyperventilatie. Hierbij wordt over een langere tijd te vaak per minuut ademgehaald. De klachten hierbij zijn veel minder duidelijk te relateren aan de ademhaling. Om deze reden lopen veel mensen rond met een nog niet ontdekte chronische hyperventilatie.

Mijn praktijk is gespecialiseerd in het aantonen en het behandelen van deze chronische hyperventilatie.

Neem contact op

Hoe werkt de Ademhaling?

De stoffen zuurstof (O2) en koolzuur (CO2) zijn ons allemaal bekend. Zuurstof kun je zien als de brandstof van onze spieren en organen en koolzuur als het afval. Die zuurstof kunnen we in ons bloed opnemen via onze longen bij een inademing. In de longen geven we het koolzuur ook weer af aan de buitenlucht door een uitademing. Dit proces van in- en uitademen heet ventileren.

Hoe vaak en hoe diep we ademhalen is geen bewuste keuze. Dit wordt aangestuurd door de zogeheten ademprikkel. Deze komt tot stand door een teveel aan CO2 in het bloed, dus niet door een tekort aan O2. Dit betekent dat de organen of spieren hard aan het werk zijn, veel afvalstoffen produceren en dus ook meer zuurstof nodig hebben. Dit kan in één ventilatie geregeld worden.

Problemen in de Ademhaling

De ademprikkel regelt automatisch wanneer wij onze spieren onbewust aanspannen om adem te halen. Op het moment dat deze ademprikkel ontregelt raakt of verkeerde signalen afgeeft, kunnen we te veel (hyperventilatie), of te weinig (hypoventilatie) adem gaan halen. Ontregeling van de ademprikkel kan ontstaan door bewust na te denken over onze ademhaling, door longziekten of door symptomen als stress.

Hyperventileren

De symptomen van Chronische Hyperventilatie

Acute hyperventilatie (of gewoon hyperventilatie) is wel bekend. Dit komt vaak voor in combinatie met een paniekaanval en zorgt voor een duidelijk herkenbaar beeld van heel snel ademen en luchtgebrek.

Chronische hyperventilatie kan veel genuanceerder optreden. Hierbij kunnen de symptomen dan ook meer divers zijn.
• Benauwd gevoel
• Duizeligheid
• Kortademigheid
• Tintelingen rond mond of in vingers
• Vermoeidheid
• Overmatig transpireren
• Hartkloppingen
• Keelpijn

Hoe beïnvloedt Stress de Ademhaling (en chronische hyperventilatie?

Stress heeft een grote invloed op veel systemen in ons lichaam. Het zenuwstelsel heeft twee standen: de sympathicus (actief) en de parasympathicus (rust). Dit is een gebalanceerd systeem. Tijdens het sporten wordt het bloed naar je spieren gestuurd, maar als je rustig op de bank zit na het avondeten gaat het bloed naar je organen voor de vertering.

Stresshormonen, zoals cortisol, activeren de sympathicus waardoor ons zenuwstelsel in een actieve stand komt, terwijl ons lichaam eigenlijk in rust is. Tijdens het sporten wordt de sympathicus dus ook geactiveerd en gaat onze ademhaling omhoog. Dit gebeurt door stress ook. Onze ademhaling gaat omhoog, maar we verbruiken niet meer zuurstof. Hierdoor ontstaat een scheve balans tussen de hoeveelheid zuurstof en koolzuur in ons lichaam, wat gevaarlijk kan zijn. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van chronische hyperventilatie.

Onze praktijk is gespecialiseerd in het aantonen en het behandelen van deze chronische hyperventilatie.

De Behandeling van Chronische Hyperventilatie bij Rigter Health

Voordat je door mij wordt behandeld, is het belangrijk om de oorzaak van de chronische hyperventilatie vast te stellen.
Ik ga met jou in gesprek over mogelijke oorzaken en breng het adempatroon in kaart. De oefentherapie die wij vervolgens toepassen, heeft als doel om de balans weer terug te brengen.
Adem- en ontspanningsoefeningen brengen het lichaam weer in balans en zullen snel resultaten laten zien.
Om te zorgen dat de klachten niet terug zullen komen zal er echter een gedragsverandering plaats moeten vinden. Ik beschik over een scala aan methoden om jou hierbij bij te staan. Het is niet moeilijk om iets eenmalig te verbeteren. Het is wel heel lastig om over een langere periode een duurzame gedragsverandering door te voeren.
Ik ondersteun je dan ook over een langere periode zodat jij steeds meer grip en controle ervaart waardoor jouw lichaam zelf weer in balans raakt.


Meld je aan voor ons nieuwsbrief

* Algemene voorwaarden van toepassing
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.