(Chronische) Hyperventilatie

Hyperventilatie betekent letterlijk dat je te veel ademt. Als het lichaam hyperventileert verwijdert het teveel aan CO2 in het bloed en neemt de opname van zuurstof toe. Door de opbouw aan een teveel aan zuurstof in het bloed ontstaan er klachten.

Maak een Afspraak

Soorten Hyperventilatie

Acute hyperventilatie

Acute hyperventilatie komt niet veel voor, maar is wel het bekendst. Het gevoel ontstaat dat je te weinig lucht binnenkrijgt en je begint hierdoor zwaarder te ademen. Je verliest hierdoor de controle over je adempatroon en raakt hierdoor in paniek waardoor de klachten erger worden. Het ademen in een zakje kan hierbij helpen om het zuurstof gehalte in je bloed te verlagen, hierdoor vertraagt de ademhaling.

Symptomen hiervan zijn:
- Heel snel en heel diep ademhalen;
- Het gevoel hebben dat u stikt;
- Duizelingen;
- Misselijkheid;
- Tintelingen in de armen en rond de lippen;
- Pijn in de buik of op de borst;
- Hartkloppingen.
- Angstig gevoel


Meestal is een onderliggende angst of trigger de oorzaak van acute hyperventilatie ook wel paniekaanval genoemd. Vaak is deze angst of trigger onbewust waardoor we vaak niet rationeel kunnen verklaren waarom dit gebeurt.

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie is wat anders als acute hyperventilatie. Bij deze vorm is hyperventileren vaak niet het geval. Maar door een verstoring van het adempatroon neemt de voorraad CO2 gedurende langere periode af omdat men voortdurend te veel ademt. Als het lichaam te lang onder stress of spanning staat schiet de ademhaling vaak omhoog, waardoor het stres systeem in het lichaam geactiveerd wordt. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel, het verstoorde adempatroon blijft in stand zelfs als de stressoren zijn verdwenen. Het lichaam blijft zich bevinden in een overlevingsstand.

De volgende symptomen horen bij chronische hyperventilatie:
- Vermoeidheid en lusteloosheid;
- Gespannenheid en prikkelbaarheid
- Concentratie- en geheugenproblemen;
- Angst- en paniekklachten
- Depressie
- Spijsverteringsproblemen.
- Onverklaarbare fysieke klachten

Een vrouw zittend op een yoga mat die ademhaling oefeningen doet.

De behandeling

Tijdens de behandeling voor (chronische) hyperventilatie brengen we het adempatroon in kaart. Zo kan er gezien worden in welke hoedanigheid jouw sympathicus (stresssysteem) is geactiveerd. Door middel van adem- en ontspanning oefeningen brengen we het adempatroon weer in balans. We brengen het lichaam weer in zijn natuurlijke rust toestand (para-sympathicus) wat het zelfhelend vermogen van het lichaam stimuleert. De klachten die door het (chronisch) hyperventileren veroorzaakt worden, zullen zo geleidelijk aan weer verdwijnen.

In slechts 5 stappen helpen we je van je klachten af:

  • Optimaal leren ademen
  • Spierspanning en obstructie rondom het diafragma(ademspier)  opheffen
  • Inzicht in beperkende gedachtes en emoties die zorgen voor het actief blijven van je stressresponse
  • Verbetering van het postuur en manier van bewegen voor meer ademcapaciteit en zelfvertrouwen
  • Verhoging van het (lichaams)bewustzijn, waardoor je beter je grenzen gaat aanvoelen en spanning sneller kan loslaten

We begrijpen als geen ander hoe vervelend deze klachten kunnen zijn. Onze uitgebreide kennis en ervaring hebben ons geleerd dat bij (chronische) hyperventilatie in de meeste gevallen een volledig klachtenvrij leven mogelijk is binnen 3 maanden of zelfs korter. En dat er al na één of twee sessies duidelijke verbetering kan worden waargenomen.

Afspraak inplannen

Vul  je gegevens in voor het maken van een afspraak of een kennismakingsgesprek. Ook zijn we bereikbaar via de telefoon, whatsapp of e-mail.

* Algemene voorwaarden van toepassing
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Tarief

Doorbraak Coachtraject

Prijs op aanvraag
Vrijblijvende intake van 1 uur
4  doorbraaksessies van 2 uur
Telefonisch follow up gesprek(nazorg)
Losse doorbraaksessie; 110,- per uur
Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Benieuwd of je correct ademt?

Doe de Ademtest