Het Verschil Tussen Chronische Hyperventilatie & Acute Hyperventilatie

Hyperventilatie is in Nederland een groot probleem.

3/15/2023
Gezondheid

Wat is het verschil tussen Chronische Hyperventilatie en Acute Hyperventilatie

Hyperventilatie is in Nederland een groot probleem. Terwijl maar heel weinig mensen beseffen wat dit probleem precies is. Wanneer het over hyperventilatie gaat, dan denken mensen namelijk meestal aan ademnood, paniekaanvallen en ademen in een zakje. Dit zijn inderdaad zaken die te maken hebben met hyperventilatie, met acute hyperventilatie.

Maar wat veel mensen niet weten is dat chronische hyperventilatie iets heel anders is en dat dit een veel groter medisch probleem is. Want chronische hyperventilatie is de (mede)veroorzaker van heel veel lichamelijke en psychische problemen.

Doe de ademtest

Wat is er anders aan Chronische Hyperventilatie ten opzichte van acute hyperventilatie

Chronische hyperventilatie is zoals de naam al zegt, hyperventilatie die langere tijd aanwezig is. Daarnaast is deze hyperventilatie veel minder duidelijk aanwezig dan de acute variant. Bij chronische hyperventilatie is er namelijk niet direct sprake van een heel snelle ademhaling die voor benauwdheid zorgt. De bekende symptomen van acute hyperventilatie gelden daarom niet voor chronische hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie is veel subtieler en wordt daardoor ook laat opgemerkt. Bij chronische hyperventilatie is er sprake van een te hoge ademfrequentie over langere tijd. Heel kort gezegd, bij chronische hyperventilatie ademen mensen over langere tijd vaker dan dat het lichaam eigenlijk nodig heeft. Een normale ademhaling is ongeveer 12 keer per minuut, bij chronische hyperventilatie kan dit licht verhoogd zijn. Zo licht dat dit soms zelfs niet opvalt.

Maar de lichamelijke gevolgen zijn er wel. Het lichaam heeft namelijk te veel zuurstof en te weinig koolzuurgas. Hierdoor is het lichaam uit balans waardoor er lichamelijke klachten kunnen optreden.
We hebben eerder geschreven over de symptomen van chronische hyperventilatie in dit artikel.

Verschillen in behandeling voor Chronische Hyperventilatie en Acute Hyperventilatie

Acute hyperventilatie is feitelijk een stressreactie. Je bent even heel erg gestrest waardoor de ademhaling op hol slaat. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel waardoor er steeds sneller wordt geademd om te compenseren. De belangrijkste behandeling is die vicieuze cirkel tijdens een aanval doorbreken.

Chronische hyperventilatie is geassocieerd met stress. Maar deze stress zorgt niet voor een directe, acute aanval. De behandeling bij chronische hyperventilatie bestaat daarom uit een mix van ademhalingsoefeningen en ontspanningstherapie die over de langere termijn het stressniveau verlaagt en de ademhaling in gezonde range brengt.

Stress

Is er een behandeling die chronische hyperventilatie kan genezen?

Ja, gelukkig zijn er methoden die helpen om de ademhaling weer te normaliseren. Wij passen deze technieken ook met grote regelmaat toe. Het belangrijkste hierbij is het helpen bij bewustwording. Wanneer je bewust bent van je ademhaling, dan ben je alert op veranderingen.

Naast deze bewustwording kijken we ook naar de oorzaak van de klachten. Deze zijn vaak (on)bewuste stress. Deze kan ook deels worden veroorzaakt door lichamelijke stress. Dit geeft ook direct een extra handvat voor ons als oefentherapeuten om in te grijpen. Bewegen is namelijk heel erg belangrijk bij de behandeling van chronische hyperventilatie. Wij zien vaak een zeer snel resultaat wanneer we een traject ingaan waar we ons richten op ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en beweging.

Er komen hier geen medicijnen aan te pas! De basis voor genezing is het herstellen van de natuurlijk balans in het lichaam.

Hulp bij Chronische Hyperventilatie bij Rigter Oefentherapie

We hebben een speciaal programma dat volledig is afgestemd op het herstellen van de balans die is verstoord bij chronische hyperventilatie. Dit programma is maatwerk, omdat ieder mens anders is.

Wij komen daarom heel graag met je in contact om samen te onderzoeken wat wij kunnen doen om jou bij te staan. Je kunt eenvoudig contact met ons opnemen voor een vrijblijvende afspraak.

Doe de ademtest

Meld je aan voor ons nieuwsbrief

* Algemene voorwaarden van toepassing
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.